onsdag 28 april 2010

Kyrkoråd i Burseryd

Även Burseryds församlings kyrkoråd har haft sammanträde denna vecka, närmare bestämt i tisdagskväll. De flesta kunde närvara och efter att vi fikat tillsammans började mötet. Bland annat diskuterades den avsiktsförklaring som kyrkoherde och kyrkoråd ska sända in till biskopen nu i majmånad. Man beslöt att behålla den avsiktsförklaring som redan tidigare getts i samband med biskopsvisitationen 2008. Att församlingen vill arbeta med miljöfrågor samt att utveckla arbetet med ideella medarbetare. En liknande avsiktsförklaring har även Södra Hestras och Gryteryds församlingar beslutat sig för.

måndag 26 april 2010

Kyrkoråd i Gryteryd!

I kväll, måndag, har vi haft kyrkoråd i Gryteryd och alla förtroendevalda närvarade. Det blev etn givande kväll med många intressanta samtal. Vi pratade mycket om hur vi på bästa sätt kan vara en levande och bra kyrka i Gryteryd. Kvällen avslutades med Bibelläsning ur Johannesevangeliets 14 kapitel "Vägen till livet".
Vid "pennan" Mia

Ny chans med frälsarkransen!

Nu på söndag den 2/5 har du en ny chans att träffas och prata kring 2 av pärlorna i Martin Lönnesbos Frälsarkrans. Vi kommer att prata om de röda pärlorna, kärleks- och offerpärlorna. Vi träffas i Burseryds församlingshem kl. 17. Det hela avslutas med en meditation i kyrkan. Du som bara vill vara med på meditationen kommer direkt till kyrkan kl 18. Välkommen! Eva, Agneta och Mia

söndag 25 april 2010

Sinnesromässa i Gryteryd!

Att varva ner och fira en enkel sinnesromässa på söndagskvällen som en avslutning på veckan och en fin inledning på den nya är väldigt skönt. Man känner sig laddad till både kropp och själ när man får tända ljus, sitta i tystnad, lyssna till ett bibelord, be, sjunga, lyssna på musik och fira mässa ihop. Denna gång var vi 14 stycken som samlades i Gryteryds kyrka, som så väl passar till sådana här enkla gudstjänster. Passa på och kom du också nästa gång vi firar sinnesromässa! Det är viktigt att ladda de inre batterierna ibland!
Vid "pennan" Mia

Tema "dopet"!

Idag har Dopet varit temat för gudstjänsten i Burseryd. Kl 10 firades temagudstjänst där man läste om Jesu dop, dopbefallningen, och bad böner relaterade till dopet. Det gavs även möjlighet till att aktualisera sitt eget dop genom att bl.a. tända ljus. Efter gudstjänsten var det utställning i församlingshemmet, där folk lånat ut dopklänningar, dopskålar, foton med mera. Det bjöds även på kaffe och tårta. Ca 45 personer deltog i gudstjänsten och tittade på utställningen, och många positiva röster hördes! En trevlig förmiddag helt enkelt!




lördag 24 april 2010

Konfirmation i Broaryd

Idag, lördagen den 24/4, hölls konfirmation i Södra Hestras kyrkan. Konfirmationsgudstjänsten började kl 14 och varade i lite mer än en timma. Under den tiden hann konfirmanderna med att sjunga, spela pjäs, svara på frågor, läsa texter, be, ta nattvarden m.m. Konfirmaderna var Joanna Fernblad, Hanna Haraldsson, Marina Hecimovic Karlsson och Rebecca Nerman från Södra Hestras församling, och Kevin Jakobsson och Anders Mattsson från Gryteryds församling. Totalt var det 145 personer i kyrkan och ca 45 som tog emot nattvarden. Konfirmanderna skötte sig utmärkt och stämmningen var glad. Nu önskar vi som konfirmandledare våra konfirmader all lycka på deras livsvandring och hoppas att de kommer ihåg det som Hannah poängterade i sitt tal till dem, att om det är något vi vill att de ska minnas från denna tid så är det att de är värdefulla för att de är skapade av Gud, vilket i sin tur ger konsekvenser för hur man behandlar sin medmänniska. Vi hoppas också att de ska komma ihåg Mias ord om att det finns ett liv för dem i kyrkan även efter konfirmationen!
Vi som vandrat med konfirmanderna denna tid är kantor Eva, Moa och Hannah Samuelsson, Fredrik Svalin och kyrkoherde Mia.

torsdag 22 april 2010

Givande kurs!

Idag har Eva, Åsa och jag varit på en givande kurs på Kulltorps kontraktsgård. Temat var Familjegudstjänstutveckling. Föredragshållaren var den multibegåvade Leif Nahnfeldt, präst, musiker m.m. Han delade med sig av barnboksförfattaren Ulf Nilssons och sina egna tankar kring bibeltexter, böner och gudstjänster för och med barn. Tillsammans har de två skrivit en massa fina sånger som precis kommit ut som ett nytt gudstjänstmaterial för små och stora "En ängel vid din sida". Vi sjöng flera av sångerna och fick även diskutera i större och mindre grupper hur man kan möta barnen och hur man kan gestalta några av Ulfs texter och komplettera med sångerna. Vad vi nu gör av med alla tankar som snurrar i huvudet återstår att se, men givande och inspirerande var det!
Här följer en av sångtexterna:
Guds änglar
Nu sänder Gud sina änglar till jorden. De kommer flygande genom moln. De letar upp dig var du än kan vara. Du behöver aldrig vara ensam och rädd, du behöver aldrig vara ensam och rädd.

Vid datorn, en inspirerad Mia

måndag 19 april 2010

Gun-Britt!


Senaste "tillskottet" i arbetslaget heter Gun-Britt och hon vikarierar för Agneta Helge, som är tjänstledig för studier. Så när du ringer till pastorsexpeditionen möts du av Gun-Britts glada röst!

Sångstund med Eva!

Vuxenbarn-grupperna, som leds av Åsa, får ibland besök av kantor Eva. Senast var hon med i Burseryd och sjöng med mammor och barn tillsammans med Mia. Det blev en blandad kompott med allt från påskpsalmer till Imse vimse spindel! Vid samlingen talade man även om vilka vårtecken vi ser runt om oss just nu. Sen blev det som vanligt fika, lekstund och samtal mellan mammorna.


Konfirmander

Nu drar det ihop sig till konfirmation för våra konfirmander. Broaryd-Gryteryd-gruppen, som består av 4 tjejer och 2 killar, konfirmeras i Södra Hestras kyrka lör 24/4 kl 14. Burserydgruppen, som består av 4 tjejer och 7 killar, konfirmeras lör. 1/5 kl 14 i Burseryds kyrka. Vi har nu övat och övat! Sånger, drama, frågor, vem som gör vad och när. De tre konfirmandledarna ser glada och nöjda ut! Nu ser vi fram mot en härlig gudstjänst! Vid datorn Mia


fredag 16 april 2010

Frälsarkransen!

Missa inte möjligheten att prata om 2 av pärlorna i Martin Lönnesbos Frälsarkrans nu på söndag 18/4 kl 17 i församlingshemmet i Broaryd! Vi kommer att lyfta fram Ökenpärlan och Bekymmerlöshetspärlan. Kl 18 har vi Frälsakransmeditation kring dessa pärlor i kyrkan. Varmt välkommen!

Drama med mersmak!

I Stilla veckan bjöd arbetslaget in förskolor, dagmammor och Vuxen-Barngrupperna till drama i Broaryds respektive Burseryds kyrkor. I ca en halvtimma fick barnen följa Fröken Åsna och hennes äventyr när hon följde efter Jesus efter intåget i Jerusalem på Palmsöndagen och till det att Jesus uppstod på Påskdagen, och sände hem Fröken Åsna till stallet igen. I dramat ingick även en hel del sång och musik som leddes av kantor Eva, som även spelade Maria från Magdala. Bl.a. sjöngs psalm 741 och Bä bä vita lamm! Församlingsassistent Åsa spelade Petrus, vaktmästare Frank berättare och överstepräst, Jesus spelades vid ena tillfället av vaktmästare Owe och vid andra av vaktmästare Lars-Gunnar. Kanslisten Gun-Britt fick spela dels lärjunge och dels ängeln som berättade att Jesus lever igen! Manusförfattare var kyrkoherde Mia som även fick spela Fröken Åsna. Dramat var uppskattat av publiken ochg även av skådespelarna, som kände att detta gav mersmak! Så pass på, det kommer med all säkerhet mer drama i våra kyrkor och gudstjänster!

Miljömässa

Här är Christina Virdung, hon höll en pastoratsmässa i Södra Hestra kyrka igår, torsdag.
Hon berättade om sin medverkan på toppmötet om miljön, som hölls i Köpenhamn i december förra året. Hon hade positiva minnen därifrån som hon delgav oss. Intressant att lyssna på!
Samtidigt var det körmedverkan, veckoövning förlades till kyrkan under denna kväll. De sjöng bl.a. Fader vår och Hör Herren vår lovsång. Gemensamt sjöng vi psalm 706 och Evert Taubes Änglamark. Det kändes som helt rätt musikstycken, vi får vara rädda om moder jord...vi har bara en/ Bodil S

Kyrkoråd i Södra Hestra

Det finns tre kyrkoråd i pastoratet. I tisdags hade kyrkorådet i S: Hestra ett av sina möten. På det diskuterades bl.a. församlingsinstruktioner, vilket innebär att man med det nya kyrkorådet går igenom vad som skall göra och vad vi vill förbättra i vår församling. Vi har möten ungefär var sjätte vecka. Återkommer längre fram om det blir spännande beslut =) /
Vid tangenterna Bodil S

Bilder på delar av rådet


tisdag 13 april 2010

Kvinnokraft!

Söndagen den 21/3 firade pastoratet en alldeles speciell dag, som inleddes med musikgudstjänst kl 10 i Burseryds kyrka. Viktoria Strand sjöng bl.a. Gabriellas sång och Mia berättade om syföreningarnas historia och betydelse för Sverige och samhällets utveckling och avslutade med att berätta om de lokala syföreningarna. Efter gudstjänsten var det utställning av Kvinnokraft i församlingshemmet där nästan 50 kvinnor ställde ut sina egna och andra kvinnors verk, totalt alster av 78 kvinnor! Där finns textilier från 1700-talet och uppåt. Förutom textila konstverk som löpare, broderier, stickade och virkade alster, fanns här även tavlor, smycken och annat i modernare teknik, som Evelina Håkanssons gosedjur virkade enligt en japansk teknik. Allt tillverkat av kvinnor i olika tider och i olika åldrar! Yngst på utställningen var Naemi Schulz Wigelsbo, 4 år, som hade gjort armband och halsband och äldst var Margit Petersson, 98, som ställde ut bl.a. gubbatäcken och en stola. I samband med utställningen serverades våfflor och det smakade bra! Ca 100 personer besökte utställningen. En trevlig och lyckad dag!


torsdag 8 april 2010

Hjälpa till?

Är du intresserad av att hjälpa till som frivillig medarbetare i pastoratet? Ta kontakt med någon ur personalen bums, så ser vi vad som passar just dig. Det finns mycket att göra. Gudstjänstmedverkan, medverkan i grupper, hembesök, hemsida, bokbord, lövräfsning, fixa altarblommor... Bara fantasin sätter gränser!

KOMMINISTER!

Är du präst och söker en ny tjänst så har vi en vakans på vår komministertjänst! Tjänstegraden är 50 %. Är du intresserad av att arbeta i ett glatt arbetslag och i ett positivt pastorat, tveka inte utan hör av dig till Mia, kyrkoherde!

Familjegudstjänst

Tisdagsgruppen sjunger

Intåg i kyrkan till familjegudstjänst

Pastoratsafton

Torsdagen den 15 april har vi en afton för hela pastoratet och alla andra som är intresserad av miljöarbetet. Temat är "Från klimatångest till livsmod". Föreläsare är prästen Christina Virdung. Vi kommer att vara i Södra Hestras kyrka, Broaryd och börjar kl 18:30. Det kommer även att bli en kvällsmacka. Varmt välkommen till en angelägen kväll! Mvh Mia