onsdag 25 mars 2009

Syföreningar är roligt att vara med i =)

 

Syföreningar, det är kul!


I Burseryds pastorat har vi flera syföreningar. En av de som ökat sitt medlemsantal markant är Gryteryds syförening. Vi träffas ungefär 2 gånger per månad hemma hos någon i syföreningen. Vi börjar kl 18 och efter en stunds prat så går vi igenom saker syföreningen ska anordna, som t.ex. kyrkkaffe, auktion m.m. Sen firar vi andakt och sjunger 1-2 psalmer innan vi äter kvällsmat ihop och pratar om allt mellan himmel och jord. Vi har jättekul tillsammans och några hinner tom ta fram ett handarbete innan vi avrundar strax före kl 21. Välkommen du med!

 

 

Vuxen barn grupp och vardagsgudstjänst

En gång i månaden under terminstid firar vi vardagsgudstjänst med Vuxen-barngrupperna i Södra Hestra resp. Burseryd. Då samlas mammor och någon enstaka pappa med barn i ålder från någon månad till 5 år med präst, kantor och församlingsassistent för sång, kristen undervisning, något praktiskt moment där barnen kan vara aktiva och bön. Nu senast fick de höra om Jesu möte med kvinnan vid Sykars brunn och så fick barnen själva hälla vatten och där lägga i pappersblommor som häftigt nog vecklade ut sig i skålarna! Temat var alltså att öppna sig för det levande vatten som får oss att blomma ut som människor och kristna.

Mia

 

 

onsdag 18 mars 2009

Komministerannons

SVENSKA KYRKAN

BURSERYD, GRYTERYD OCH

SÖDRA HESTRA FÖRSAMLINGAR


KOMMINISTER 100 %


Vi söker dig som, tillsammans med kyrkoråden, arbetslag och

idéella medarbetare, vill arbeta för en öppen och levande

kyrka med låg tröskel och ett tydligt budskap.


Du hittar oss i sydvästra hörnet av Jönköpings län.


Vill du se hur vi har det?

Titta in på komministeriburserydspastorat.blogspot.com


Upplysningar om tjänsten lämnas av kyrkonämndens

ordf Ann-Christin Carlsson, tel 070-3039685

eller kyrkoherde Maria Schulz Wigelsbo,

tel 073-0816708.

Tillträde enl ök.

Välkommen med din ansökan senast 2009-04-24

till Burseryds kyrkliga samfällighet,

Kyrkvägen 19, 330 26 BURSERYD.



Kyrkoherden har ordet.

Jag heter Maria Schulz Wigelsbo, men kallas kort och gott för Mia. Jag har varit i Burseryds pastorat sen advent 2003, och har arbetat som vikarierande kyrkoherde sen december 2007 och som ordinarie sen augusti förra året. Just nu arbetar jag dock deltid, då jag även är mammaledig med Samuel, född i oktober 2008.

Lite om Burseryds pastorat: Burseryd är ett litet landsbyggds pastorat med en mycket positiv anda. Vi är ett bra och kreativt arbetslag, här finns många engagerade förtroendevalda och härliga idéella medarbetare. Vi har ganska god frekvens på våra förrättningar och gudstjänster, här finns livaktiga syföreningar och duktiga körer. Vi har "barnarbete", skolkontakter m.m. Trots att vi är ett litet pastorat på landet är vi mycket pigga på att pröva på både det ena och det andra som kan utveckla oss som pastorat, församling och kyrka. Nu söker vi ännu en glad medarbetare som tillsammans med oss vill sprida ordet och arbeta för Guds rike på olika sätt - är du kanske den personen? Kom gärna på besök för att själv bilda dig en uppfattning om vi är rätt för varandra


Detta händer i våra barngrupper


Här kommer en liten rapport från mig, Sofia Hellström, som är vikarierande församlingsassistent.


Vi har totalt fem barngrupper i Burseryd och Södra Hestra: Miniorer, Juniorer och Vuxen-barn i Burseryd och Tisdax (som är en hopslagning av miniorer och juniorer) och vuxen-barn i Södra Hestra.


Miniorerna

Det börjar med att jag hämtar miniorerna, som går i förskoleklass t o m trean, efter skolan på onsdagseftermiddagarna och så går vi till församlingshemmet i Burseryd. Vi fikar lite för att orka med att lyssna och lära, just nu från Gamla testamentet. Sedan pysslar vi lite, kolla in de snygga tygkassarna vi gör! Sedan avslutar vi med en andakt ur ”Djurens andaktsbok” som är mycket populär bland barnen!

Kasse gjord av miniorer



Vuxen-barn

Vi har flitiga deltagare på dessa grupper – vissa kommer faktiskt både till Burseryd och Broaryd! Främst mammor kommer med sitt eller sina barn som är alltifrån några veckor till ca fem år. Under vecka 12 har vi vardagsgudstjänster, denna termin med vatten som tema. Vi hade en kort vattenprocession och fick hälla vatten i skålar framme vi altarringen, sedan lade vi i en hopvikt pappersbit som till slut slog ut till en blomma! Prova gärna hemma: Klipp ut en blomma i vanligt kopieringspapper, vik in kronbladen och lägg sedan i en skål med vatten. Snart slår blomman ut! Samtidigt pratade vi om att Jesus är livets vatten och att när vi är hungriga och törstiga äter vi mat och dricker vatten, och att vi också behöver det andliga ”vattnet”.


Blommor som slår ut





Södra Hestra kyrka

Här är en bild på en av kyrkorna Södra Hestra Kyrka
 som ligger mitt i samfälligheten.


Samma kyrka med lite välkomnade påskliljor utanför.

Sälen igen


Detta är ett kort som även det är taget i Sälen, vid ett tidigare års 
konfirmandresa.

söndag 15 mars 2009

Kören i Södra Hestra och Gryteryds och Burseryds församlingar

Jag är med i kören i Södra Hestra och Gryteryds församlingar, och det är som en injektion för både själ och kropp. Jag kan vara helt slut innan jag kommer dit, men när jag kommer hem sjunger jag för full hals, och är avslappnad och glad.

Vi övar varje torsdag mellan 19.00-20.30, fast på sista tiden har vi dragit över tiden en del, men vad gör det när man har så roligt tillsammans.
Vi har nog fem-sex  framträdande i vår och vi övar in olika psalmer/sånger till alla tillfällen. 

På söndag ska vi ha musikcafé med våffla och sång. Till det tillfället övar vi en hel del nya sånger.
Vi ska bl.a. sjunga Upp och ned visan och Jag vill ha en egen måne tillsammans med psalmer och andra sånger. Även de som kommer och lyssnar ska vara med att sjunga vid en hel del tillfällen.

Sedan övar vi inför uppträdande på påskdagen, som är en riktig festdag i kyrkan. Det finns hur många fina påskhymner som helst.

Det låter riktigt bra med dessa stämmor, och att det låter så bra kan jag nog inte ta åt mig äran för. Jag sjunger nog hellre än bra. Men ändå är jag välkommen att vara med i denna underbara samling. Tack för det, kära kantorn. =)

Jag kan bara säga att det är det roligaste och mest avkopplande jag gör på hela veckan. 

Det finns en kör i Burseryds församling också, så det finns lite att välja på. Kom med du också, det finns alltid plats för fler sångare. Det är bara att välja vilken kör man ska gå med i.

Vill man inte gå med kan man ju alltid gå och lyssna, det är inte dumt det heller.

Välkomna att lyssna på eller sjunga i körerna!


fredag 13 mars 2009

Konfirmandresa till Sälen

En tradition som man har i Bureryds pastorat sedan några år tillbaka är att man någon gång i mars åker iväg på skidresa till Sälen. På resan är det årets konfirmander som är med tillsammans med en präst, några ledare och föräldrar. I Sälen tillbringar man skiddagarna antingen i Tandådalen och Hundfjället eller i Kläppen.

Man börjar dagen med väckning för att senare dra på sig underställ och traska iväg till matsalen där det är framdukad frukost. Efter frukosten samlas alla i matsalen där det hålls en kort morgonandakt samt information inför dagen. Mätta, glada och förväntansfulla sätter man sig sedan i bussen på väg till backen.
I stort sätt hela dagen åker alla i gruppen antingen skidor eller snowboard för fullt i de gröna-, blåa-, röda- och svarta backarna. En gång på förmiddagen och en gång på eftermiddagen samlas hela gänget i värmestugan där vi tar fram matsäck som består av hembakade frallor och godsaker, samt varm choklad. Om vädret är någorlunda fint så blir det korvgrillning mitt i backen en av dagarna.
Någon gång på seneftermiddagen blir det hemfärd till gården igen, där personalen har färdiglagad mat. Efter middagen blir det snabb dusch och bastu och därefter undervisning med konfirmanderna. Kvällen avslutas med en andakt och kvällsfika.
För att klara av de kommande skiddagarna så blir det inte speciellt sena kvällar utan det är nästan så att man längtar till att få sova några timmar för att nästa dag gå upp tidigt till en ny, härlig skiddag.

För de som inte kan åka skidor, hjälper föräldrarna och ledarna till att lära ut så gott det går. Efter några dagar med envishet brukar man klara både gröna, blåa men kanske även någon röd backe.

Kyrkan som ligger inom gångavstånd från gården besöker vi en eller två kvällar. Där vi tillsammans håller i en liten mässa med tända ljus, sång & musik.

Här följer några bilder från årets Sälenresa 2009

En kväll i kyrkan


Korvgrillning i backen


På väg uppför backarna i fyrastolsliften


Moa Samuelsson, medhjälpare under
årets konfirmandsresa till Sälen 2009