onsdag 16 juni 2010

Syföreningsresa!

Idag har 19 glada damer varit på syföreningsresa i det ljuvliga vädret! Kl 09:45 samlades vi vid församlingshemmet i Burseryd för att åka buss till Vrigstad med Broaryds Trafik.
I Vrigstad besökte vi IM hemmet där föreståndaren Pernilla berättade om IM. I oktober 1938 fick Britta Holmström, 27 år gammal, från Vrigstad en kallelse "En ny mission skall begynnas!". Samma dag gick Hitler in i Tjeckoslovakien, och Britt kopplade sin kallelse till detta och beslöt att hjälpa människor i de ockuperade länderna. Genom åren har IM utvecklats till en hjälporganisation med världen som arbetsfält och finns i 15 länder. IM, som betyder Individuell Människohjälp, är en svensk hjälporganisation på kristen grund som arbetar för och med människor oberoende av ras, nationalitet, religiös och politisk övertygelse.

Så här ser IM hemmet ut och här har man fair trade butik, matservering, boende, utbildningar, konferenser m.m. Vi var många som handlade fina varor, själv köpte jag ett blått armband från Indien.

Här fanns ett museum där man kan följa IMs historia. Dessa fina figurer kommer från Portugal.

Vi behövde så klart även lekamlig spis, och detta intog vi i matsalen. Vissa åt lax och andra plommonspäckad fläskkarré.

Sen for vi vidare till Nydala klosterkyrka. Vår guide där syns längst fram, kvinnan med en vit mapp. Nydala heter egentligen Nova Vallis, vilket betyder den nya dalen. Klostret, som tillhörde cistercienserorden, grundades 1143. Munkarna kom från klostret Clairvaux i Burgund, nordöstra Frankrike, där ordern grundades i slutet av 1000-talet som en protest- och reformrörelse inom klosterväsendet. Nydala är tillsammans med Alvastra Sveriges äldsta munkkloster.

Här syns klosterkyrkan. Den äldsta delen är orginal och resten tillbyggt på 1600-talet. Den ursprungliga kyrkan var 43 m lång!

Här syns klosterträdgården så som man tror den såg ut när munkarna levde här.

Här är vi samlade kring brunnen och får höra om att klostret inhyste prästmunkar vars uppgift var att be och förrätta andakt och mässa, samt lekbröder som bodde för sig och utförde det praktiska arbetet.

Under 1300-talet upplevde klostret sin höjdpunkt. Sen gick det utför. 1520 mördade Kristian Tyrann abboten och flera munkar. 1527 lät man stänga klostret i samband med att Sverige antog de lutherska bekännelseskrifterna och tog avstånd från katolska kyrkan. Klostret stängdes och all egendom konfiskerades av staten.

Efter denna gedigna guidning var det skönt att åka till Café Timjan för att fika. En del åt björnbärstårta, några chokladkaka, morotskaka med mera. Själv åt jag en fantastisk mintchokladkladdkaka! Efter att ha stärkt oss vandrade vi runt i Örtagården. Bl.a. kunde vi beskåda en badande gubbe! Näcken kanske?

Det fanns en mängd växter att titta på, känna på och lukta på!

Här fanns även lite växter till försäljning.
Ca kl 17:30 var vi trötta men glada och nöjda tillbaka i Burseryd efter en härlig och trevlig dag tillsammans!
Fotograf och skribent Mia

1 kommentar:

  1. Ibland önskar man att man kunde vara mer ledig och vara med i syfööreningar...En sådan resa i det vackra vädret är nog något man kommer att minnas länge. IM har alltid så fina saker till försäljning. Jag har köpt flera dukar av dem, de används flitigt.

    SvaraRadera