torsdag 6 oktober 2011

Skolvandring



Idag torsdag har vi haft besök av Bureskolan. Alla barn i F-3 kom, nästan 90 st!

Vi skulle visa på vad kyrkan gjorde för ca 150 år sedan. Det var tre stationer som besöktes.










I kyrkan fanns Josefin och Ida Larsson och Darryl. Josefin pratade om hur en gudstjänst gick till för länge sedan. Det kunde ju ta upp till tre timmar!!!! Kyrkstöten-Ida petade på "sovande" skolbarn. Darryl spelade upp en riktigt lååååångsam mollpsalm, som det var förr. Inget som var lättsjunget.









Åsa här som Hulda Carlsson- visar "Ungdomsklockan" i tornrummet. Och berättar om att det är Sveirges näst äldsta klocka, från 1239. Vi provklingade också....













Åsa, Frank och Åke i vapenhuset där Frank blev dömd till 3 söndagar i skamstocken samt att "betala" 3 krus brännvin till "Kyrkoherde Carlsson"! Hans brott var att inte fullgjort kyrkoplikten.





Här berättade vi också om hur mycket kyrkan gjorde i bygden på 1850-talet. Kyrkan var de som höll i barnens skolgång, hade hand om åldringsvården, dömde människor som begått brått samt dåtidens sjukvård.



Det är en skamsen Svensson som sitter fjättrad till skamstocken, men vi kom överrens med barnen att han inte skulle bli bespottad idag.







I församlingshemmet hade Mia ett gammeldags husförhör hemma hos Gun-Britt. Det hade dukats ett dignande kaffebord med gammal servis och massor av gott på faten, dock som skådebröd. 2 sorters vetebröd, 2 sorters mjuka kakor, 6 sorters småbröd samt klinglor. Ost kakan hoppade vi dock över, men den var vanlig förr och då var det också vanligt med full lunch eller middag efter kaffet!

Här förhör Mia drängen Lars-Gunnar på Lilla katekesen som han dock inte var riktigt säker på..... men tillslut kunde han och han kunde också husförhörs Psalmen.





Husförhörs värdinnan för dagen med det dignande kaffebordet i bakgrunden. Barnen blev bjudna på saft och kex.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar