torsdag 29 september 2011

HLR-utbildning

Igår fick vi i arbetslaget utbildning i HLR(hjärt-lungräddning) av en brandman från Gislaveds räddningskår. Vi gick igenom LABC, alltså hur man prioriterar: 1. L-livsfarligt läge, få bort personen från det livsfarliga läget, tex en brinnande bil eller om personen ligger mitt på vägen. 2. Kolla andningen, andas inte personen själv, kontrollera luftvägarna och påbörja konstgjord andning och hjärtkompressioner. Först 30 kompressioner, sen 2 inblåsningar osv. 3. Kolla blödning. Stoppa blödning med hjälp av tryck om det är en pulserande blödning, annars vanligt förband. 4. Kontrollera efter tecken på chock: personen, tappar färg, fryser, är inte riktigt kontaktbar. Här är det viktigt att få personen lugn, få den varm och hålla den stilla. Ge inget att bdricka!
Vi fick även göra kompressioner och blåsa på dockor, öva stabilt sidoläge på varandra, samt se hur en defibrilatior(risk för felstavning), alltså hjärtstartare fungerar.
Kursen tog nästan 4 timmar och var mycket givande. Förhoppningsvis hamnar vi aldrig i en situation där vi behöver använda våra kunskaper, men om vi gör det hoppas jag att vi har modet att göra vad vi lärt oss. En människas liv kan faktiskt ligga i dina händer.
Mia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar