lördag 30 oktober 2010

Kyrkogårdsvandring.

I går, fredag, kom 2:an och 3:an från skolan i Burseryd upp till kyrkogården för en vandring. Först möttes de av en gammal bondkvinna, Ester, som tog med dem till kyrkogårdens grin och där väntade St Sigfrid, ärkebiskop av York i England som på 1000-talet kom till Sverige för att sprida den kristna läran. Bl.a. stannade han till i Sandvik, på den plats där kyrkan nu ligger. Sen hamnade han i Växjö och grundade sin mission där. Han är begravd under Växjö domkyrka och är vårt stifts speciella skyddshelgon.
Sen fick barnen vandra till norra sidan av kyrkan där Jonas Månsson väntade. Jonas Månsson adlades för sina militära insatser och fick namnet Gyllenhammar. Han begravdes i den gamla kyrkan, grävdes upp när den nya kyrkan byggdes 1752 och begravdes någonstans på norra sidan. Hans son Nils hamnade i Gryteryd.
Därefter fick barnen träffa på kyrkoherde Harsten, som bl.a. berättade att det var han som införde seden med dopljus samt prästernas vita liturgiska kläder.
Ester från Stavås fick också visa "sin grav" och berätta om hur det var att leva på 1800-talets senare hälft och 1900-talets början.
Sen avslutades vandringen vid den nya askravlunden, som för övrigt kommer invigas i samtliga församlingar på Alla själars dag. Där berättade Mia om Halloween och Alla helgon. Sen bjöd Ester på "hembakade" ballerinakex.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar