söndag 24 oktober 2010

Skattjakt i kyrkan med bibliska personer

Idag har jag och många med mig varit på en annorlunda tema gudstjänst. Hela pastoratet hade samma gudstjänst idag, så här var det i Södra Hestra kyrka.


Vi samlades i vapenhuset där den Heliga Birgitta mötte upp. Vi fick höra om hennes vandringar till många olika ställen och vi bad tillsammans med henne. Hon fick oss att blunda och när vi tittade upp igen befann vi oss mer än 2000 år tillbaka i tiden.

Den första vi träffade på när vi började vår vandring var Moses, han berättade om sitt liv och hur han vandrade i över 40 år i öknen. Vidare fick vi höra när han fick ta emot budorden från Gud.

Efter det mötte vi Melker, en av de tre vise männen. Han berättade om sitt stjärnskådande och hur de, alla tre, följde stjärnan som visade dem till stallet där Jesus föddes.

Därefter fick vi på vår vandring möta Susanna, en vanlig kvinna som hittat sin tro i Gud. Hon berättade om hur hon fick slita för att få ihop till hemgift för sin dotter, som fick en snäll och duktig man för pengarna hon fått ihop.

Sedan träffade vi den förlorade sonen, som berättade hur hans liv varit. Det hade varit ett tufft liv som han levt i sus och dus, ända tills hans för tidiga arv var helt slut. Men när han kom hem till sin far igen var han så välkommen tillbaka. Han blev behandlad som den son han var.

När vi kom längst fram i kyrkan mötte vi på en biskop från Rom, Laurentzius. Han berättade hur han fick order om att samla in alla värdefulla skatter i sin kyrka i Rom, för högre makter ville ha dem. Han gjorde så också, men när han samlat in dem gick han och hans diakoner ut och gav bort dem till alla fattiga och sjuka i Rom. När de som befallt honom att samla in skatterna kom för att hämta skatterna fanns det inget guld eller andra sådana dyrbarheter kvar. Utan istället stod de människor som hade tagit emot guldet utanför kyrkan. Då undrade de var skatten var, den är där sa biskopen då, och pekade på alla människor. Folket är vår skatt, det är det värdefullaste som finns.
Skattjakten avslutades med att vi fick veta att vi är alla skatter i Guds värld.
Vi avslutade med att titta i fyra olika speglar där det på ramen stod fantastiska egenskaper, som vi alla har men ibland glömmer av. Det var härligt att se sin egen spegelbild och samtidigt läsa en egenskap som gör att man blir varm i kroppen.

Under vår vandring sjöng vi psalmer som passade in vid dess olika möten.
Kan bara säga att det var en mycket trevlig och lärorik stund i kyrkan.

Vi samlades sedan nere under läktaren där gott kaffe med dopp serverades.

Alla fick varsitt  rött hjärta, där det stod: Du vet väl om att du är värdefull

Med dessa ord är det lätt att börja en ny vecka.
Vid tangenterna/ Bodil

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar